Poradna Verbatim Store 'n' Go 1TB, USB 3.0, 53023

Autor: | Vloženo: 06.01.2014 000 15:47 | Témata: Poradna Verbatim Store 'n' Go 1TB, USB 3.0, 53023

Formátování

disky Store 'n' Go jsou naformátovány souborovým systémem FAT32, ve stolním počítači mám disk formátu NTFS (používám zatím Vin XP). Je třeba externí disk přeformátovat na stejný formát,nebo to nevadí. Disk chci používat především na zálohování.

  • Roman z Pce

    Roman z Pce

    5. února 2014 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Mějte na paměti, že souborový systém FAT 32 má proti NTFS relativně značná omezení. FAT32 umožňuje mapovat max 8TiB diskového prostoru, u NTFS je to až 16EB. Rozhodující je ale maximální velikost souboru, co u FAT32 činí 4GB s velikostí clusteru 32KiB. U NTFS je max velikost souboru 16EiB s velikostí clusteru 4KiB. V praxi to znamená, že pokud budete chtít na FAT32 uložit třeba obraz DVD nebo DVD RIP, tak jste bez šance. Pokud na FAT32 uložíte soubor(y) o velikosti 3KiB, stejně každý takový zabere jednu alokační jednotku o velikosti 32KiB, na NTFS vám každý soubor zabere minimálně ony 4KiB.
    Nevýhodou NTFS je občasná fragmentace souborů a tím i pomalejší práce, proto je potřeba disku věnovat častější prostorovou údržbu.
    Nevýhodou FAT32 je, že pokud si zde třeba zazálohujete velké množství malých souborů (texty, icony, šablony, knihovny...) v objemu například 100MB, zaberou vám na disku násobně více kapacity.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (33)
    • Ne (9)

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.